Brann, flom og ras er alvorlige trusler mot verneverdige og fredede bygg og kulturminner i Norge. På denne siden finner du veiledning og rapporter som gjelder sikring av uerstattelig kulturarv.
Veiledning
Veileder i sikring, beredskap og krisehåndtering for historiske bygninger og kulturmiljøer
Veilederen fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) gir en god og nødvendig oppsummering av beredskap på kulturmiljøfeltet. Det er mangfoldig, og ansvar er fordelt mellom en rekke aktører på ulike nivåer i både kommune, fylkeskommune og i staten.
Brannsikring av kirkebygg
Brannsikring av kirkebygg er viktig av flere grunner. Selve kirkebygningen, og også inventaret i kirken, kan være viktige kulturminner som det er viktig å ta vare på. Som forsamlingslokaler kan kirker også ofte romme mange mennesker samtidig, noe som kan være en utfordring i forhold til rømning ved brann. Temaveilederen finnes på bokmål og nynorsk.
Bokmålversjon (pdf) Nynorskversjon (pdf)
Bybrannsikring
Veilederen gir informasjon om hvordan brannsikring av verneverdig tett trehusbebyggelse kan gjøres i praksis.
Rapporter
Analyse av rømning fra kirkegalleri
Rapporten er utarbeidet i forbindelse med «Temaveileder for brannsikring av kirkebygg» (2009) av SINTEF NBL på oppdrag fra DSB og Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA).
Nasjonal kartlegging av brannsikkerhet i verneverdig tett trehusbebyggelse
DSB har ved hjelp av de kommunale brann- og redningsvesen og i nært samarbeid med Riksantikvaren foretatt en registrering og laget en oversikt over aktuelle trehusbebyggelser. NTNU har analysert og sammenstilt resultatene og utarbeidet en rapport. Rapporten omfatter 167 bebyggelser.