Slik forbereder du deg på kulda

Ekstrem kulde eller langvarige kuldeperioder kan i verste fall gå på liv og helse løs. Her er noen tips til hvordan du kan ruste opp din egen kuldeberedskap før gradestokken kryper nedover.

Gradestokk som viser minus 20 grader celsius. Det er rimfrost på gradestokken.
Foto: Johnér

Snø og kulde

Store snømengder og sprengkulde kan være en farlig kombinasjon. Mye snø kan øke faren for strømbrudd ved at trær faller over strømledningene. Samtidig kan store snømengder gjøre det tidkrevende for nettleverandøren å rette feilene. De fleste boliger har elektrisitet som den viktigste kilden til oppvarming – i mange nye boliger er strøm den eneste varmekilden. Et langvarig strømbrudd i kombinasjon med kuldeperioder kan fort føre til at det blir mørkt og kaldt også innendørs. Det kan fort bli kritisk hvis du ikke har en plan for å holde varmen.

Varme og mat

Mange har strømapparater som eneste varmekilde. De fleste er også avhengig av strøm til matlaging og for å få varmt vann. Hvis det er veldig kaldt ute er du ekstra utsatt ved strømbrudd. Det er lurt å tenke igjennom hvordan du skal holde varmen hvis strømmen plutselig forsvinner. Ulltøy, dyner, tepper og soveposer hjelper godt - og stearinlys kan hjelpe litt, men ofte trengs det en oppvarmingskilde i tillegg.

Les mer om alternative varmekilder i saken "Slik holder du varmen hvis strømmen går"

Med mye snø kan det være vanskelig å komme seg til butikken. Vi anbefaler derfor å ha litt ekstra av vann, mat og andre nødvendighetsvarer. Det er også lurt å ha et lite lager at matvarer som du ikke trenger strøm for å tilberede. Lagrer du vann er du også bedre rustet hvis vannrørene fryser.

SINTEF har laget en brosjyre om hvordan du kan unngå frostskader på rør og bygninger, se side 4 og 5 (pdf).

God lufting er viktig

Gassapparater, parafinovner og bruk av peis forbruker oksygenet i lufta, mens karbondioksid og vanndamp slippes ut i rommet. Med sprengkulde utenfor frister det lite å lufte, men det er viktig at rommet får tilført frisk luft. Hvis normal ventilasjon ikke er god nok, sørg for rask gjennomlufting innimellom.

Husk også at mange varmeapparater (både gassdrevne og andre typer) kun skal brukes mens du er til stede og ikke mens du sover.

Les også: Slik bruker du oljefylte ovner riktig

Se over egenberedskapslageret

Ekstrem kulde og store mengder snø kan skape problemer for infrastruktur knyttet til både strøm, vann, internett, mobilnett og vei. I tillegg kan det føre til at både kommunen og nødetater får mange samtidige oppgaver. Derfor er det lurt å se over egenberedskapslageret når det meldes om store mengder snø eller langvarige kuldeperioder.  

Les mer om egenberedskap for en uke.

Behov for hjelp

Mange er ikke i stand til å forberede seg godt nok på ekstrem kulde. Eldre som bor alene kan være spesielt utsatt. Sjekk hvordan det står til hos dine nærmeste og hos naboen. Har du behov for å søke husly hos noen i den verste kuldeperioden – eller kan du tilby husly til noen som trenger det? Trenger du selv eller andre hjelp i kulda, ta kontakt med servicekontoret i kommunen.