Mat du bør ha i hus i tilfelle krise

I en krise er det ikke sikkert du får handlet mat i butikken som vanlig. Derfor bør du ha nok mat for en uke til alle i hjemmet.

Mann som holder en liten jente på armen mens han skyver en handlevogn full med varer foran seg. På siden går det to unge gutter som bærer en vannkanne og en lykt.
Foto: DSB

Råd om mat

  • Pass på at du har litt ekstra av den maten du spiser til vanlig. Handler du før du er tom, vil du alltid ha et ekstra lager.
  • Ha ekstra matvarer med lang holdbarhet, som kan lagres i romtemperatur.
  • Gode eksempler er knekkebrød, havregryn, hermetiske linser og bønner, påleggshermetikk, energibarer, tørket frukt, sjokolade, honning, kjeks og nøtter.  
  • Eksempler på langtidsholdbar mat som krever varmebehandling, er pasta, ris, posesuppe, mel, middagshermetikk og frysetørret mat.
  • Hvis det er matvarer noen i hjemmet ikke tåler eller er avhengig av, må du planlegge for dette.
  • Har du tenkt å tilberede mat på stormkjøkken, gassbluss eller gassgrill, bør du jevnlig sjekke at utstyret virker og er i god stand.  

Tenk gjennom hvordan du skal tilberede maten dersom strømmen eller vannet er borte.   

Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. 

Tips ved strømbrudd

Ved strømbrudd er det lurt å bruke den maten som har kort holdbarhet først, som kjøle- og frysevarer.  

Husk at maten i fryseren din kan bli ødelagt hvis strømmen er lenge borte. Her finner du tips til hvordan du kan holde fryseren kald lengst mulig.