Sivil vertsnasjonsstøtte er det apparatet i et land som sikrer et godt og effektivt mottak av bistand fra utlandet, i en situasjon hvor ansvarlig nasjonal myndighet ikke har de nødvendige ressurser tilgjengelig for å håndtere en større hendelse og derfor anmoder om disse fra andre land. Like viktig som at nødhjelp blir sendt ut i en krisesituasjon, er det at det finnes et godt mottaksapparat til å ta imot hjelpen når den kommer frem.
Vertsnasjonsstøtte betyr å fjerne enhver hindring for internasjonal bistand for å sikre en mest mulig effektiv respons til rammet land. Dette kan gjelde alle trinn i responsen – fra fortolling av varer og materiell, til juridiske hindringer for at støtten kan benyttes i rammet land, til logistikk og transport i rammet land. Vertsnasjonen bør være i stand til å tilby et apparat som kan koordinere vertsnasjonsstøtten med alle nødvendige aktører.
Ettersom vi aldri kan forutse hva den neste katastrofen vil bli, hvor den vil ramme eller hvem den vil involvere, er det avgjørende at norske sektorer planlegger for mottak av bistand i egen sektor. De fire prinsippene om nærhet, likhet, ansvar og samvirke som legger grunnlaget for norsk kriseberedskap vil også gjelde i en situasjon hvor mottak av assistanse fra utlandet blir aktuelt. Det er derfor viktig at hver sektor har tenkt igjennom hvilken type bistand det kan bli aktuelt å anmode om i en krisesituasjon. Det er i tillegg viktig at hver sektor vet hvordan bistand kan anmodes om; er forberedt på å motta bistanden; og kan håndtere den på en effektiv og forsvarlig måte.
EUs ordning for sivil beredskap har utarbeidet et sett med retningslinjer for mottak av internasjonal bistand gjennom EUs ordning for sivil beredskap. Retningslinjene er et ikke-bindende verktøy med den hensikt å gi veiledning og støtte for levering av effektiv og effektiv internasjonal bistand i en større nødssituasjon. De er ment for å støtte og hjelpe rammet land med å motta internasjonal bistand i en hendelse, ved å løfte frem nøkkelhandlingene som skal iverksettes i forhold til beredskapsplanlegging, beredskapsledelse og koordinering, logistikk, transport og juridiske og økonomiske spørsmål.
Retningslinjene er under revisjon.
EUs retningslinjer fra 2012 (pdf)