DSB forvalter Norges deltakelse i EUs ordning for sivil beredskap (UCPM) på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet. På vegne av både Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet forvalter DSB de nasjonale kontaktpunktene opp mot beredskapsordningene i EU, FN og den sivile beredskapsorganisasjonen i NATO.
Gjennom disse ordningene mottar DSB både varsler om internasjonale hendelser; bistandsanmodninger knyttet til ressurser, beredskapskapasiteter og personell; samt analyser og rapporter om store internasjonale hendelser.
DSB har i kraft av å forvalte kontaktpunktene, i oppdrag å sikre effektiv og rettidig norsk bistand til internasjonale hendelser. I tråd med vår samordningsrolle skal DSB sikre samhandling med øvrige relevante etater i Norge ved store hendelser.
Kontaktpunktfunksjonen i DSB skal derfor holde seg oppdatert på internasjonale hendelser som kan kreve internasjonal bistand og tilrettelegge for norsk respons når dette er aktuelt. Ved en eventuell norsk respons kan DSB bistå aktuelle bidragsytere knyttet til sivil beredskapsinnsats i andre land.
Ukraina respons
Da den russiske angrepskrigen mot Ukraina brøt ut i februar 2022 oppstod det et stort behov for koordinering av den massive humanitære responsen. Responsen på denne krisen utgjør desidert den absolutt største UCPM-operasjonen siden ordningen ble opprettet på tidlig 2000-tallet, og den mest komplekse logistikkoperasjonen noensinne.
Norge ved UD har valgt EUs ordning for sivil beredskap som en hovedkanal for levering av humanitær bistand til Ukraina, herunder hovedsakelig varebistand og medisinsk evakuering. Dette valget handlet blant annet om at ordningen var tidlig ute med å opprette et stabilt logistikkapparat for levering av bistand til Ukraina, i samarbeid med omkringliggende naboland (logistikkhuber i Polen, Romania og Slovakia).
De norske bidragene inn i den koordinerte innsatsen de europeiske landene sammen yter til Ukraina gjennom denne ordningen er en av de høyest prioriterte oppgavene i DSB og har vært det siden krigen brøt ut i februar 2022.
Les mer