Nødnett er et nasjonalt, digitalt samband for politi, brann- og helsetjeneste, samt andre aktører med nød- og beredskapsansvar. Nødnett gir sikker kommunikasjon både internt og på tvers av organisasjonene. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) eier, drifter og forvalter Nødnett på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet (JD).
Nødnetts kjernefunksjonalitet er sikker, robust og rask oppkopling av tale i forhåndsdefinerte talegrupper.
Utbyggingen av Nødnett er blant de største investeringene i samfunnssikkerhet i Norge noensinne og representerer en betydelig heving av beredskapen.
Her har vi satt sammen litt informasjon for deg som vil vite mer om hva Nødnett er, hvor og hvordan det fungerer, samt hvem som bruker det. Ønsker du enda mer informasjon, kan du laste ned Nødnett i bruk (pdf).
Brukere
De tre nødetatene bruker Nødnett i sitt daglige arbeid. Brann- og redningsvesenet, helsetjenesten og politiet regnes som Nødnetts kjernebrukere.
Bred utnyttelse av Nødnett har vært et hovedmål ved utbygging og implementering av Nødnett. Flere brukere tilknyttet et felles, robust samband har gitt nye muligheter for informasjonsdeling og økt samhandling. Flere brukere har gitt Nødnett økt samfunnsnytte. I tillegg til kjernebrukerne bruker frivillige organisasjoner, statlige aktører, kommuner, industrivern og kraftselskaper Nødnett i dag.
Nødnett gir brukerne et verktøy for kommunikasjon og samhandling i daglig virke, under øvelser og ved større hendelser. Med Nødnett kan brukerne kommunisere i grupper på tvers av organisatoriske og geografiske grenser, samt internt i egen organisasjon.
Nødnett gjør det mulig for samfunnets hjelpere å kommunisere med hverandre akkurat der den nødstilte er og trenger hjelp. Ved hjelp av Nødnett kan de finne hverandre, og etablere felles situasjonsforståelse. På denne måten har Nødnett en sentral samvirkeeffekt - vi kaller dette nødnetteffekten.
Infrastruktur
Nødnett er bygget på TETRA-standarden og er utviklet for å dekke behovene for kritisk kommunikasjon. TETRA-teknologien er i bruk i mange land over hele verden, både av nødetater og i virksomheter med spesielt høye krav til kommunikasjon.
TETRA-nettet tilbyr sikret, kryptert radiokommunikasjon i forhåndsdefinerte grupper, i en-til-en-samtaler eller via skriftlige meldinger.
Kjernenett og transmisjonsnett
Kjernenettet styrer all trafikk og utgjør selve intelligensen i Nødnett. Kjernenettet og basestasjonene (radionettet) er knyttet sammen gjennom et transmisjonsnett. I transmisjonsnettet sendes signaler gjennom fysiske kabler og via radiosignaler i luften.
Nødnett har ikke et eget transmisjonsnett, men benytter den kommersielle infrastrukturen, som hovedsakelig er eid av Telenor.
Robusthet
Nødnett er robust bygget med redundant ringstruktur, dublerte komponenter, overlappende dekning og god reservestrømkapasitet på basestasjonene. Nødnett er bygget ut med minimum 8 timer reservestrøm på basestasjonene. 18% av basestasjonene har 20 timer reservestrøm, 16% har 48 timer og 1% har 72 timer.
I Nødnett er det muligheter til å kommunisere ved utfall av dekning. Brukerne kan benytte direktemodus og de kan utvide dekningen med en gateway eller repeater.
Nødnett har strenge krav til dekning og oppetid, og har døgnkontinuerlig overvåkning. Her kan du lese mer om Nødnettdekning.