Veien mot et nytt nødnett

DSB har tegnet opp en tidsambisjon for overgang til nytt nødnett, samt når brukerne skal overføres fra dagens Nødnett til nytt nødnett. Tidsambisjonen er et resultat av hvor vi står i dag, oppdragsbrevet og rammene til statens prosjektmodell som prosjektet følger.

Milepæler i nærmeste fremtid:

  • DSB er nå i forprosjekt og skal levere et sentralt styringsdokument (SSD) i løpet av 2024 til Justis- og beredskapsdepartementet.
  • DSB anbefaling om hvordan et nytt nødnett kan gjennomføres skal til ekstern kvalitetssikring.
  • Stortinget beslutter oppstart og finansiering av gjennomføringsprosjekt.  
  • Det er et mål at overføring av brukere fra dagens Nødnett til nytt nødnett starter i 2028 og er ferdig i god tid før 2031. 

Forprosjektet

DSB har startet opp forprosjekt for nytt nødnett. Forprosjektet skal videreutvikle og detaljere konseptet som regjeringen har valgt. Det skal utarbeides et sentralt styringsdokument som skal gi tilstrekkelig grunnlag for å vurdere prosjektets usikkerhet, anbefaling om kostnadsramme, samt gi føringer for styring av prosjektet i gjennomføringsfasen. Forprosjektet skal gjennomføres i tråd med statens prosjektmodell

Det er med andre ord mye som skal utredes i forprosjektet. Det skal utarbeides mer detaljer knyttet til løsningen, gjennomføringsstrategi av prosjektet, forutsetninger og drivere for brukertransisjon, finansieringsmodell, kontraktstrategier, tjenestetilbud mv.

Forprosjektet ferdigstilles mot slutten av 2024.

I forprosjektet er både brukerinvolvering og markedsdialog helt sentralt for en effektiv gjennomføring.

Alle brukere skal over på nytt nødnett

Overføring av brukere er en krevende oppgave og det er nødvendig å ha tilstrekkelig tid til overgangen. Hvordan dette bør foregå sees nærmere på i forprosjektet. Ambisjonen er at overføring av brukere begynner i 2028 og avsluttes i god tid før 2031.

Totalt er det ca. 150 000 sluttbrukere i Nødnett. Blålysetatene politi, helsetjeneste og brann- og redningsvesen utgjør om lag 75 % av brukerne. Andre brukergrupper er frivillige redningsorganisasjoner, tollvesen, kraftselskaper, og en rekke andre mindre aktører med beredskapsansvar. Til sammen er det rundt 1000 ulike brukerorganisasjoner som benytter Nødnett. 

Ved overgangen til ny løsning vil dagens brukere av Nødnett prioriteres, men det skal legges til rette for at eventuelt andre relevante brukergrupper kan innlemmes i løsningen på sikt.

Historikk

Arbeidet med nytt nødnett har pågått i mange år. DSB har sammen med Nkom utredet ulike alternative løsninger for hvordan et nytt nødnett best mulig dekker samfunnets behov for nød- og beredskapskommunikasjon.

Sentrale spørsmål har blant annet vært omfang av statlig eierskap, samt hvordan kjøp av ulike tjenester vil påvirke mobilmarkedet.

  • (Mandat og konseptvalg)
    2023 (Mandat og konseptvalg)

    4. juli mottok DSB et mandat fra Justis- og beredskapsdepartmentet til å gjennomføre et forprosjekt for ny løsning for nød- og beredskapskommunikasjon. Forprosjektet skal ferdigstilles i 2024.

    5. mai mottok DSB nyheten om at konseptvalget for nytt nødnett er tatt.

    17. mars ble kvalitetssikring av tilleggsutredningen ferdigstilt. 

  • (Tilleggsvurderinger overlevert)
    2022 (Tilleggsvurderinger overlevert)

    15. november overleverte DSB og Nkom tilleggsvurderinger knyttet til ny nød- og beredskapskommunikasjon til JD. 

  • 2021

    18. juni ble ekstern kvalitetssikring (KS1) av KVUen ferdigstilt.

    1.-2. desember ble Nødnettdagene avholdt med fokus på Nødnett nå og i fremtiden.