Godkjenning av annen norsk utdanning

Her finner du informasjon om hvordan du går frem for søke om godkjenning av annen norsk utdanning som tilsvarende yrkesutdanning ved Brann- og redningsskolen

DSB kan godkjenne annen norsk utdanning som tilsvarende yrkesutdanning ved Brann- og redningsskolen.

Vurdering av dine yrkeskvalifikasjoner utføres i samsvar med forskrift om organisering, bemanning og utrustning av brann- og redningsvesen og nødmeldesentralene 15. september 2021 nr. 2755 (brann- og redningsvesenforskriften), Kap. 8. Opplæring og kompetanse.

Brann- og redningsvesenforskriften § 36 annet ledd er hjemmelen for godkjenning av annen yrkesutdanning: "Norges brannskole skal gi tilbud om yrkesutdanning fastsatt i medhold av denne forskriften. Sentral tilsynsmyndighet kan godkjenne yrkesutdanning fra annen utdanningsinstitusjon."  Norges brannskole kalles nå Brann- og redningsskolen.

Særlig følgende kurs er aktuelle for vurdering av godkjenning eller ikke:

Grunnkurs for brannkonstabel heltid

Det er ikke forvaltningspraksis å godkjenne praktisk erfaring, internopplæring eller kurs i regi av brann- og redningsvesenene, som tilsvarende utdanning ved Brann- og redningsskolen. Heller ikke kurs eller utdanning gjennomført av andre offentlige eller private aktører, eksempelvis Avinor, Forsvaret, offshore selskaper eller lignende.

Grunnkurs for brannkonstabel deltid

Du kan få godkjent utdanning fra Forsvaret som tilsvarende brannkonstabelutdanning deltid. DSB krever dokumentasjon (kopier i pdf) på at følgende fire punkter er gjennomført:

  1. Luftforsvarets brann og redningskurs (BRP, alle tre moduler)
  2. Internopplæring (f.eks. OJT modul I og II, systematisk internopplæring ved et brann- og redningsvesen/ flyplass, avtjent førstegangstjeneste med uttalelse som viser gjennomført tjeneste som flybrannsoldat)
  3. Grunnkurs kjemikalievern
  4. Nettbasert kurs i brannvern v/Brann- og redningsskolen

Kurs for utrykningsleder

Forsvarets lederkurs BRP utdanning, der røykdykkerledelse inngår, kan godkjennes som tilsvarende kurs i ledelse trinn A ved Brann- og redningsskolen. Avinor utrykningslederkurs godkjennes ikke som tilsvarende yrkesutdanning for utrykningsleder heltid eller deltid.

Kurs i ledelse trinn C og D

Utdanning som branningeniør (180 studiepoeng) med valgemnet beredskapsledelse, eller forebygging og beredskapsledelse, (30 studiepoeng som frittstående modul) ved tidligere Høgskolen Stord/Haugesund (nå Høgskolen på Vestlandet), vil sammen med brann- og redningsfaglig grunnkompetanse, normalt godkjennes som tilsvarende ledelse trinn C og D ved Brann- og redningsskolen. Annen relevant høgskoleutdanning innenfor krisehåndtering og operativ ledelse, i kombinasjon med gjennomført kurs i ledelse trinn B, kan etter nærmere vurdering bli godkjent som tilsvarende kurs i ledelse trinn C og D ved Brann- og redningsskolen.

Erfaring som innsatsleder og innsatslederutdanning ved Politihøgskolen kan vurderes som tilsvarende ledelse trinn C og ledelse trinn D – hovedkurset, men vil ikke tilsvare forkurset til ledelse trinn D, som må gjennomføres for å imøtekomme kompetansekravet til eksempelvis overordnet vakt.

Dokumentasjon som skal vedlegges alle søknader

  • CV, som beskriver personalia, tidfestet kurs, utdanning og relevant praksis.
  • Kopi av kursbevis, vitnemål eller diplom fra utdanningen.
  • Kopi av læreplan eller timeplan for kursene/utdanningen.
  • Kopi av attest (er) fra nåværende eller tidligere arbeidsgivere som bevis på praksis.

Innsending av søknad

Søknad om godkjenning av annen norsk utdanning som tilsvarende yrkesutdanning ved Brann- og redningsskolen skal sendes på e-post til

Behandlingstid

DSB har som målsetning at alle skal få svar på søknaden innen 1 måned etter at vi har mottatt komplett søknad.

Klage

Vedtaket kan påklages til Justis- og beredskapsdepartementet i henhold til brann- og eksplosjonsvernloven § 41 innen tre uker fra underretning om vedtaket er kommet frem.  Eventuell klage fremsettes for DSB.