DSB kan i enkelte tilfeller gi dispensasjon fra kompetansekravene i brann- og redningsvesenforskriften kapittel 8.
Bestemmelser i regelverket
For alle funksjoner, bortsett fra utrykningsleder og personell med overordnet vaktberedskap, er det fastsatt at utdanningen ved Brann- og redningsskolen skal gjennomføres innen to år fra tilsetting. Forskriften har ikke en generell bestemmelse som gir mulighet for dispensasjon fra kompetansekravene når særlige grunner foreligger. Når det er mulighet for dispensasjon, er det angitt i den enkelte paragraf.
Mulighet for dispensasjon fra kompetansekravene gjelder for leder av det forebyggende arbeidet, leder av beredskapsarbeidet, personell i overordnet vaktberedskap og leder av brann- og redningsvesenet med stedfortreder.
Se fullstendig oversikt over funksjoner/stillinger med kompetansekrav og mulighet for å søke om dispensasjon nedenfor:
Brannkonstabel
Ingen dispensasjonsmulighet.
Utrykningsleder
Ingen dispensasjonsmulighet.
Brannforebygger/Feiersvenn
Ingen dispensasjonsmulighet
Praksiskandidater likestilles med lærlinger i forskriftens ordlyd, blant annet fordi det mange steder i landet ikke vil være mulig å rekruttere ferdig utdannede. Praksiskandidatene har ofte relevant fagutdanning (eksempelvis murer eller tømrer) som representerer verdifull kompetanse til tjenesten. Dette vil bidra til å sikre overenstemmelse med dagens utdanningsmodell som innebærer at lærlinger og praksiskandidater må gjennomføre feiing og tilsyn som en del av utdanningen.
En forskriftsfesting av oppgaveutførelsen under opplæring er i samsvar med tidligere forvaltningspraksis for dispensasjon. Det er tatt inn krav om både forsvarlig opplæring og oppfølging for å peke på at leder av brann- og redningsvesenet har ansvaret for å ivareta begge elementer. Dette kan for eksempel være intern opplæring og oppfølgingssamtaler underveis i arbeidet foretatt av leder eller kvalifisert personell som dokumenteres skriftlig.
Operatør på nødalarmeringssentral
Ingen dispensasjonsmulighet.
Forebyggende personell
Ingen dispensasjonsmulighet.
Leder for beredskapsavdeling
DSB kan etter søknad dispensere fra bestemmelsen når det foreligger særlige grunner.
Leder for forebyggende avdeling
DSB kan etter søknad dispensere fra bestemmelsen når det foreligger særlige grunner.
Overordnet vakt
DSB kan etter søknad dispensere fra bestemmelsen når det foreligger særlige grunner.
Leder av brann- og redningsvesenet (Brannsjef)
DSB kan etter søknad dispensere fra bestemmelsen når det foreligger særlige grunner.
Om særlige grunner
Når det foreligger særlige grunner, må en eventuell dispensasjon ikke føre til at brann- og redningsvesenets faglige standard blir svekket på vesentlige punkter. Særlige grunner kan være rekrutteringsvansker, for eksempel at det ikke har meldt seg kvalifiserte søkere til en stilling selv etter at stillingen er lyst ut for annen gang. Det kan også være søkere som har utdanningen fra det åpne offentlige utdanningssystemet, men mangler den nødvendige brann- og redningsfaglige tilleggsutdanningen.
Forvaltningspraksis ved vurdering av søknader om dispensasjon
Avvikene fra kompetansekravene kan være av ulik alvorlighetsgrad og årsakene for søknadene kan variere. Det vil som oftest være et element av skjønn i vurderingen av om en dispensasjon skal gis eller ikke. Det er svært sjelden det har blitt innvilget varig dispensasjon fra kompetansekravene. En midlertidig dispensasjon vil normalt bli gitt for maksimalt 2 år. DSB mener at det ikke er hensiktsmessig å forlenge en dispensasjon utover 2 år, fordi en forlengelse ikke vil stimulere til at utdanningen blir gjennomført..
Det er kommunen som skal sende inn søknad om dispensasjon fra kompetansekrav, og det oppfordres til at søknaden sendes inn i god tid før en ansettelse. En praksis som går ut på først å ansette for deretter å søke om dispensasjon, kan medføre en unødvendig belastning for kommunen og den ansatte dersom direktoratet avslår søknaden.
DSB vil ikke gi dispensasjon fra opptakskravene til kurs på Brann- og redningsskolen. Hvis brann- og redningsvesenene mener at det er særlige grunner til at personell som ikke imøtekommer opptakskravene som har grunnlag i forskriftens krav, skal få varig eller midlertidig dispensasjon fra kravet, må søknad sendes DSB og være innvilget før søknad om opptak til kurs sendes Brann- og redningsskolen.
Særskilt om forvaltningspraksis ved dispensasjon fra og opptak til ledelse trinn D kurs
Forvaltningspraksis, som er bekreftet gjennom klagesaker i Justis- og beredskapsdepartementet, er at det ikke gis dispensasjon fra kompetansekravet for personell i overordnet vaktberedskap som har utdanning tilsvarende feier (brannforebygger) med tillegg av yrkesutdanning i forebyggende brannvern, eller heltids utrykningsledere, hvis de ikke har annen relevant operativ ledererfaring og kurs som for eksempel samvirke på skadested, enhetlig ledelse eller lignende i tillegg. Det er forvaltningspraksis å gi midlertidig dispensasjon fra kravet for personell som har utdanning på bachelornivå og annen relevant operativ leder erfaring. Det forutsettes da at personellet gis tilstrekkelig internopplæring for funksjonen.
Det gis ikke dispensasjon fra ledelse trinn D – forkurs for de som mangler utrykningsleder heltid utdanning. Med utrykningsleder heltid utdanning menes utrykningsleder deltid med tillegg av ledelse trinn B og C, eller ledelse Trinn A, B og C, eller befalsutdanning trinn I og II, eller beredskapsutdanning trinn I og II.
Andre veier for opptak til ledelse trinn D – forkurs, og deretter hovedkurset ledelse trinn D, er:
- minst to års erfaring som forebyggende personell, Jfr § 44 personell i overordnet vaktberedskap, jfr § 43 bokstav c, eller
- Universitets- eller høgskoleutdanning på bachelornivå (180 studiepoeng/60 vekttall) og gjerne lederpraksis fra andre virksomheter enn brann- og redningsvesenet
Dokumentasjon som skal vedlegges søknaden
Søknaden, som kan være brev eller e-post som sendes postmottaket i DSB, må inneholde CV og tidfestet utdanning og relevant praksis for stillingen.
Innsending av søknad
Søknad om dispensasjon skal sendes på e-post til
Behandlingstid
DSB har som målsetning at alle skal få svar på søknaden innen 1 måned etter at vi har mottatt komplett søknad.
Klage på vedtak om dispensasjon
Vedtaket kan påklages til Justis- og beredskapsdepartementet i henhold til brann- og eksplosjonsvernloven § 41 innen tre uker fra underretning om vedtaket er kommet frem. Eventuell klage fremsettes for DSB.