Tilsyn

Kommunenes tilsyn er et av flere virkemidler for å forebygge brann. Tilsyn øker bevisstheten til virksomhetene om hvilke krav og regelverk som gjelder. Tilsyn er også en mulighet til å få mer kunnskap og innsikt i ulike bransjer og anleggstyper. 

Veiledning

DSB har laget temaveiledere for brann- og redningsvesenets tilsyn med særskilte brannobjekter og tilsyn med farlig stoff. Hensikten er å legge til rette for enhetlig og lik bruk av tilsyn som virkemiddel på tvers av kommunegrensene. 

Tilsyn med særskilte brannobjekter

Temaveilederen skal bidra til regelverksforståelse og kunnskap om tilsynsmetode for tilsyn med særskilte brannobjekter (§ 13-objekter). Den kan også anvendes for tilsyn med fyringsanlegg.  

Åpne temaveileder (pdf)

Tilsyn med farlig stoff

Temaveilederen kan benyttes både ved tilsyn rettet direkte mot håndtering av farlig stoff eller tilsyn hvor farlig stoff kun er en del av et større tilsyn. For mer veiledning om tilsynsmetode og regelverksforståelse, se veiledning for tilsyn med særskilte brannobjekter.

Åpne temaveileder (pdf)

Tolkningsuttalelser og prinsipielle vurderinger

DSB besvarer henvendelser fra blant annet brann- og redningsvesen om hvordan brannregelverket skal forstås. Uttalelsene fra DSB er veiledende.

Feiing og tilsyn med fyringsanlegg og motorferdsel i utmark

Miljøverndepartementets vurdering er at bruk av motorkjøretøy er tillatt uten at det er nødvendig å søke, når brann- og redningsvesenet skal gjennomføre feiing og tilsyn med fyringsanlegg i (fritids-) boliger beliggende i utmark. Selv om motorkjøretøy er tillatt, skal all motorferdsel i utmark og på islagte vassdrag foregå aktsomt og hensynsfullt for å unngå skade og ulempe for naturmiljøet og mennesker.

Les hele svaret her

Klarering av personell ved tilsyn i skjermingsverdige objekter

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har vurdert en henvendelse fra Telenor Norge AS om utfordringer tilknyttet tilfredsstillende brannvern i deres skjermingsverdige objekter. Deres vurdering er at personell som skal gis tilgang til hele anlegget, tilegne seg god kjennskap til sikringstiltak i objektet og få tilgang til  kunnskap om eventuelle svakheter ved anleggene, må sikkerhetsklareres og/eller adgangsklareres. Dersom noen kun skal ha redusert tilgang, kan eventuelt andre tiltak vurderes.

Les hele svaret her