Store arrangementer som teaterforestillinger, festivaler, sportsarrangementer eller andre store tilstelninger skal være positive opplevelser for både arrangører, utøvere og for publikum. For å oppnå dette, må sikkerheten være ivaretatt.
Veiledning
Veileder for sikkerhet ved store arrangementer
Temaveilederen skal bidra til at sikkerheten ved store arrangementer blir ivaretatt gjennom god planlegging og organisering. Den er ment å være et verktøy for både myndigheter og arrangører.
Bokmålversjon (pdf) Nynorskversjon (pdf)
Tolkningsuttalelser og prinsipielle vurderinger
DSB besvarer henvendelser fra blant annet brann- og redningsvesen om hvordan brannregelverket skal forstås. Uttalelsene fra DSB er veiledende.
Brannsikkerhet ved festivaler – meldeplikt til brann- og redningsvesenet i kommunen
Den som er ansvarlig for festivaler og andre store arrangementer, skal i god tid i forveien melde fra til brann- og redningsvesenet i kommunen. Det gjelder dersom arrangementet avholdes i et byggverk eller på et område som normalt ikke benyttes til slike formål (brann- og eksplosjonsvernloven § 7). I forbindelse med meldingen må det foreligge dokumentasjon som viser hvordan sikkerheten ivaretas, deriblant:
- Tidspunkt og tema for arrangementet, størrelse, stedsangivelse m.v
- Risikoanalyse: Kartlegging av hva som kan gå galt, hvordan dette skal hindres fra å skje og hvilke sikkerhetstiltak som er planlagt for å redusere konsekvensene dersom noe galt skjer.
- Beskrivelse av bygningens utforming og tilhørende installasjoner eller utstyr, slik som alarm-/lydanlegg, slokkeutstyr og rømningsskilt/belysning.
- Beskrivelse av innredningens og utstyrets brennbarhet, brannfarlig virksomhet samt bygningskonstruksjonenes brannmotstand og evne til å motstå sammenstyrtning.
- Beskrivelse av rømningsveiene (beliggenhet, antall adkomst, bredde osv) sett i forhold til beregnet persontall og tilgjengelig rømningstid. Persontall bør eventuelt fastsettes etter særskilt analyse av kvalifisert brannrådgiver
- Prosedyrer for evakuering
- Oversikt over sikkerhetspersonell: Antall, rutiner og ansvar. Gjennomført opplæring/øvelse osv.
- Tilrettelegging for redningspersonellets adkomst til og i byggverk/område
Kommunen kan kreve de opplysninger som er nødvendige for å vurdere faren for brann. Det kan også fastsettes nødvendige brannsikringstiltak og begrensninger, herunder krav til ansvarshavende arrangør. Den enkelte kommune kan ha gitt lokale forskrifter om meldeplikten.
Melding bør sendes i god tid før arrangementet, bl.a. fordi noen saker kan falle inn under plan- og bygningslovens bestemmelser. Dette gjelder spesielt der bygningssikkerheten ikke er tilstrekkelig dokumentert, og/eller forutsetningene for bruk av bygning blir vesentlig endret som følge av arrangementet.